Hvordan er teoriprøven? Vi forklarer deg

Innlegget er sponset

Skal du ta teoriprøven i nærmeste fremtid og er usikker på hvordan den er? Om du skal ta teoriprøven for bil, moped eller motorsykkel så prøvene lagt opp på samme måte. Det som kan variere er hva slags spørsmål du får. Det er en rekke ting det er lurt å være klar over før du tar prøven, og det kan være hva som skjer hvis du stryker, hvor mange spørsmål det er og hvordan du kan forberede deg. Alt dette skal vi svare på. Følg med nedover!

Dette kan du forvente

I dette innlegget tar vi utgangspunkt i teoriprøven i sin helhet. Som beskrevet i innledningen, så er prøvene lagt opp på samme måte uansett hvilket kjøretøy du skal ta prøven for. Små endringer kan være antall spørsmål, hvor mange du må ha riktig for å bestå og tiden på å besvare prøven. Informasjon som dette kan du enkelt finne på Statens Vegvesen. 

Spørsmålene er basert på flervalgsoppgaver. Det vil si at du får et spørsmål eller et bilde å tolke, og deretter skal du gi riktig svar fra for eksempel 4 ulike svaralternativ. Annet enn dette skal du regne ut stopplengde, reaksjonslengde eller bremselengde og da vil du være nødt til å regne for å komme frem til riktig svar. 

Som et eksempel, så har teoriprøven for bil 45 spørsmål, du er nødt til å svare på 37 riktig for å bestå og du har 90 minutter for å ta prøven. Som sagt kan dette variere fra de ulike kjøretøyene, men det er ganske likt.

Hva skjer hvis man stryker på teoriprøven?

Hvis du stryker så er du nødt til å vente 2 uker før du kan ta teoriprøven på nytt. Da får du sannsynligvis rikelig med tid for å repetere og øve for å få de siste spørsmålene riktig. Husk at det ikke er noen skam å stryke. Om ikke lenge vil du får en ny sjanse!

Ikke fortvil om du stryker

Hvor mange spørsmål er det på teoriprøven?

Vi har allerede beskrevet hvor mange spørsmål du vil få på teoriprøven for bil. Slik er teoriprøven for moped og motorsykkel:

  • Teoriprøven for moped har 30 spørsmål. For å bestå må du har riktig på 25 av de 30. Du har 60 minutter på å ta prøven.
  • Teoriprøven for motorsykkel uansett klasser (A, A1 og A2) har 40 spørsmål. For å bestå må du svare riktig på 34 av de 40. Du har 90 minutter å gjennomføre prøven på.

Hvordan forberede seg til teoriprøven

Hvis du ønsker å øve på en god måte til teoriprøven, så anbefaler vi Testen.no der du kan øve på teori med moderne teknologi og flere tusen spørsmål! De er en helt ny øvingsplattform som bruker kunstig intelligens, har gode garantier og du kan øve på teoriprøven for bil, motorsykkel og moped. I tillegg har de minispill som du kan bruke for å øve. 

Om du bruker Android eller Iphone, så kan du laste ned appen hos Google Play eller Appstore. Vi er sikre på at du kommer til å bli fornøyd med appen deres. Du kan se på nettsiden deres på informasjon, slik at du kan lese deg opp videre.

Andre kjøretøy å ta teoriprøven på i Norge

Annet enn bil, moped og motorsykkel finnes det en rekke andre kjøretøy du kan ta teoriprøven for. Dette inkluderer blant annet traktor, buss, minibuss, ulike vektklasser for lastebiler, utrykningskjøretøy og lastebil. Disse prøvene består også av flervalgsspørsmål og tas på datamaskin ved trafikkskoler rundt om i Norge. 

På Scanpalm kan du også lese om elektrisitet i dagens samfunn

Er teoriprøven lett eller vanskelig?

Det finnes ikke noe enkelt svar på spørsmålet om hvor vanskelig teoriprøven er. Testen er laget for å vurdere en rekke kunnskaper og ferdigheter, og det er derfor ikke mulig å si at det er enkelt eller vanskelig generelt. Det er imidlertid et par ting som kan få testen til å virke vanskeligere enn den først kan se ut. For det første kan spørsmålene på testen være ganske spesifikke, og derfor er det viktig å ha en god forståelse av de teoretiske konseptene bak spørsmålene. 

I tillegg er testen tidsbestemt, og det er derfor et press for å svare raskt på spørsmålene. Dette kan være utfordrende, spesielt hvis spørsmålene er vanskelige. Samlet sett avhenger altså svaret på spørsmålet om hvor vanskelig teoriprøven er av individet. Noen mennesker kan synes testen er relativt enkel, mens andre kan synes den er mer utfordrende.